duminică, 24 iulie 2011

Folclorul urban - I


Folclorul urban este continuarea folclorului clasic sau rural. In cartea sa Vrajitoarea familiei si alte legende ale oraselor lumii de azi, Constantin Eretescu preciza ca “Societatile contemporane, asemenea celor traditionale, sunt creatoare si purtatoare de folclor.” Cu alte cuvinte, umanitatea a evoluat tehnologic, iar majoritatea oamenilor s-au mutat in orase, ducand cu ei folclorul.
“Legendele au supravietuit. Doar ca povestile si-au schimbat aspectul: au disparut personajele fabuloase si conflictele care motivau actiunile eroilor, naratiunile nu mai au complexitatea si nici amplitudinea vechilor basme. Mai mult, povestiri noi apar mereu atat in societatile cu tehnologie avansata, cat si in tarile mai putin dezvoltate. Cele ai multe pornesc de la intamplari reale sau doar imaginate, intotdeauna plauzibile, reflectand anxietatile si nevoile omului modern in fata unor primejdii cu care adesea nici nu stie cum sa se confrunte. Povestirile dau deopotriva glas prejudecatilor unora despre alte culturi, grupuri entice sau sociale.
Contemporanii nostrii prefera sa numeasca istoriile pe care si le spun “legende urbane”, legende contemporane” sau “legende moderne”.”
Li se spun “legende” pentru ca oamenii socotesc ca spre deosebire de povestile traditionale, legendele relateaza fapte petrecute in realitate. “Legendele istorice sau cele despre vietile sfintilor au impus aceasta convingere – fiind adevarate, ele trebuie crezute.” Actiunea povestirilor noi se intampla intr-un timp istoric apropiat de cel al relatarii, iar evenimentele descrise se desfasoara intr-un loc determinat, i se intampla unei presoane identificabile. “Eroul este, de obicei, un om de rand ajuns in imprejurari de care nu este raspunzator, intr-o situatie iesita din comun; dar se cunosc si naratiuni in care apar personaje celebre, stafii sau fiinte supranaturale. Legendele sunt texte scurte, avand cel mai adesea un singur episod. In sfarsit, de ce “urbane”? Pentru ca istoriile sunt produsele folclorice ale lumii moderne, o lume educata, care traieste in orase sau in aglomerari urbane.”
“Legendele urbane – termen pe care il vom folosi in continuare – constituie singurul gen folcloric productiv in societatea contemporana. Iar acest gen are toate caracteristicile literaturii populare.”
In Romania, in ciuda izolarii din anii comunismului datorata lipsei contactelor cu Occidentul si a restrictiilor de calatorie, legendele urbane au circulat inca din deceniul sapte – probabil chiar mai devreme. “Jan Harold Brunvand, – autoritatea americana in domeniu – cunoscator din sursa directa al fenomenului, semnaleaza prezenta unei asemenea legende la noi inca in anii ’40.”
Folclorul urban este studiat de catre o multime de specialist in domeniu. Fenomenul este real si cat se poate de serios.
Ma voi ocupa pe parcursul acestei serii de legatura pe care o au legendele urbane cu fenomenele paranormale si aparitiile OZN. Martori a unor fenomene neexplicate, care au povestit faptele mai departe, ele circuland in toata lumea. Legendele stranii despre aparitii misterioase sunt prezente si ele, sub diferite aspecte particularizate. Voi dedica si acestui subiect cateva episoade, in care voi incerca sa ajung la povestea initiala si reala.
Voi contina sa mai scriu despre aceasta…
Pe Curand!

vineri, 22 iulie 2011

The Blair Witch Project


Foarte controversat si apreciat, The Blair Witch Project este inspirat din legendele locale ale unor state din America despre padurile din apropierea lor. Asemenea legende exista peste tot in lume, toate avand lucruri in comun si elemente cu adevarat neexplicate.
Martori ale unor incidente legate de fiinte nevazute din padure, asociate adesea cu spiritele naturii, sunt peste tot in lume.
Trei studenti la cinematografie calatoresc pana la Maryland pentru a face un film documentar despre o legenda locala stranie. Cei trei merg in padure doua zile pentru a o cauta pe Vrajitoarea din Blair si nu se mai intorc niciodata.
Filmul a fost lansat in 1999 si a fost foarte apreciat de public. Filmat intr-un stil original si avand o poveste interesanta, pelicula pune niste intrebari la care nu s-a gasit nici un raspuns. Este un film de groaza axat pe frica nevazuta, insa si un bun exemplu pentru cei care vor sa vada cum ar arata o intalnire de tipul acesta.
Cazuri reale de intalniri cu fenomene misterioase sunt si in Romania, cel mai activ loc fiind Padurea Baciu. Ele au fascinat oamenii, au fost studiate, insa au ramas inexplicabile.

joi, 21 iulie 2011

Fire in the Sky


Filmul Fire in the Sky are la baza cartea lui Travis Walton, in care descrie intamplarile traite in momentul rapirii lui de catre extraterestri si dupa. In momentul aparitiei, povestea lui Walton a facut multa valva, existand multe lucruri inexplicabile in ea.
Pelicula contine si lucruri fictive, multe in momentul in care este aratat interiorul OZN-ului.
Travis Walton si prietenii lui lucreaza ca padurari. La intoarcerea lor de la munca, acestia observa in spatele copacilor o lumina stranie. Cand ajung acolo, Travis coboara pentru a o vedea mai bine si este aspirat in ea. Cand ceilalti se intorc in oras pretinzand ca prietenul lor a fost rapit de extraterestri, nimeni nu ii crede si sunt acuzati de crima. La revenire, Travis nu isi aminteste nimic, insa cu timpul memoria lui isi revine, iar amintirile care apar sunt foarte ciudate.
Fire in the Sky este un film de referinta din domeniul filmografiei despre Fenomenul OZN si un bun exemplu pentru cei care vor sa vada urmarile unei astfel de intalniri, ea fiind reconstituita destul de complex.
Relatari a unor oameni care pretind ca au fost rapiti de extraterstri exista in toata lumea, majoritatea fiind descrise cu ajutorul regresiei hipnotice. Fenomenul este unul real, foarte studiat, dar care ramane neexplicat.

The Mothman Prophecies


Filmul are la baza cazurile reale, relatate de martori, cu privire la aparitia pe cer a unui monstru straniu, cu aspect umanoid, insa cu unele particularitati asemanatoare moliei si foarte inalt, pe care ziaristul John A. Keel le-a descris in cartea lui The Mothman Prophecies. Povestea filmului insasi este inspirata din evenimentele ciudate care s-au petrecut in orasul Point Pleasant din West Virginia.
Au fost gasite relatari mult mai vechi cu privire la aparitiile acestei creaturi, lucru care aduce mai multa credibilitate cazurilor.
John Klein este implicat intr-un accident de masina impreuna cu sotia lui, care sustine ca a vazut o creatura uriasa asemanatoare unei molii inaintea impactului. Dupa moartea ei, John incepe sa investigheze ce este in spatele acestor aparitii ale Omului Molie. Asa ajunge in orasul Point Pleasant, unde descopera mai multe conexiuni cu relatarile respective.
The Mothman Prophecies are o poveste interesanta care a captat atentia oamenilor. Este un film de referinta din cadrul filmografiei despre Mistere si un bun exemplu despre cum ar fi aratat faptele in perioada respectiva.
Cazuri despre aparitia unei creaturi asemanatoare Omului Molie apar si in prezent si desi sunt cercetate, ele au ramas inexplicabile.

The Hitcher


Cu toate ca pare putin pe langa subiect, The Hitcher este plin de elemente intalnite in relatarile martorilor care au vazut pe strazile intinse din desertul Nevada autostopisti ciudati care, de cele mai multe ori, dispareau din masina inainte de a ajunge la destinatie.
Povestea filmului este relativ simpla, devenind pe parcurs din ce in ce mai complexa.
Un tanar care transporta o masina intr-un alt stat intalneste in drumul sau un autostopist misterios. Din momentul in care opreste masina si il invita sa urce lucrurile incep sa se complice.
Cu toate ca pelicula se inspira din relatarile cu privire la autostopistii stranii din America, semnalari de acest tip au fost facute in toata lumea. Multe dintre aceste cazuri au ramas neexplicate si continua sa fascineze si sa atraga atentia oamenilor. Filmul prezinta elementele ilustrate foarte bine ale unei intalniri cu un asemenea strain, insa ceea ce urmeaza este diferit si nu are legatura directa cu semnalarile. Inceputul este un bun exemplu pentru cine vrea sa vada cum ar decurge o astfel de intalnire.
Cazurile de acest fel au atras si atentia pasionatilor si a specialistilor, aparitiile autostopistilor misteriosi fiind clasificate ca un fenomen real si neexplicat.

miercuri, 20 iulie 2011

The Legend of Boggy Creek


Filmul este realizat in stil documentar si cuprinde relatari si reconstituiri cu privire la existenta Monstrului din Fouke, Arkansas. O creatura asemanatoare legendarului Bigfoot sau Sasquatch, vazuta din timpuri de mult apuse de localnicii din zona mlastinilor si padurilor de acolo. Cu toate ca pana in momentul de fata presupusul animal nu a fost capturat, inregistrari foto, audio si urme stranii au fost vazute de diversi criptozoologi in zona respectiva.
Pe parcursul peliculei, sunt redate unele dintre sunetele ciudate inregistrate acolo.
The Legend of Boggy Creek a fost lansat in 1972 si a captat imediat atentia oamenilor. Filmat in mlastinile si padurile unde au fost semnalate aparitii ale acestei creaturi, pelicula fascineaza si astazi, punand niste intrebari la care inca nu s-a gasit un raspuns. Este un film de referinta din domeniul filmografiei despre Mistere inca neexplicate si un bun exemplu, pe langa unele carti la fel de interesante, pentru cei care vor sa afle mai multe despre criptozoologie.
Creaturi asemanatoare au fost vazute de oamenii din toata lumea. Intrebarea care ramane este – ce sunt si de unde vin aceste fiinte stranii?

marți, 19 iulie 2011

The Fountain


Unul dintre cele mai bune filme care trateaza subiectul mortii si a nemuririi dintr-o perspectiva metafizica.
Trei povesti, fecare intr-o alta etapa al timpului – trecutul, prezentul si viitorul – despre un om in incercarea de a trai vesnic alaturi de femeia pe care o iubeste.
In Spania, secolul al XVI-lea, conchistadorul Tomas, primeste sarcina de a pleca in cautarea Pomului Vietii, despre care se spune ca are puterea de a-i face pe oameni nemuritori. Candva in zilele noastre, Tommy Creo cauta fara oprire un leac pentru cancerul de care sufera sotia lui, Isabel. Calatorind si meditand in spatiul cosmic, Tom merge spre o stea pe moarte transformata intr-o nebuloasa, cautand nemurirea. Cele trei vieti paralele afla adevaruri tainice, iar cei care le traiesc sunt una si aceeasi persoana.
The Fountain are o poveste complexa, care prinde viata cu ajutorul efectelor vizuale memorabile si a muzicii tainice pe care o cuprinde. Este un film de referinta din breasla filmografiei care trateaza Fenomenele Paranormale si o cronica fascinanta asupra careia se poate medita.
Printre multele idei care le transmite filmul, una dintre cele mai importante este – Nu exista moarte, orice moare renaste.

Communion


Filmul este bazat pe cartea Communion a lui Whitley Strieber, in care acesta descrie Intalnirea de gradul IV pe care a avut-o si urmarile acesteia.
Povestea filmului respecta cartea intr-o mare proportie, insa pe alocuri este fictiva.
Whitley Strieber, portretizat memorabil de Christopher Walken, pleaca impreuna cu familia lui si niste prieteni apropiati la cabana pe care o are intr-o padure. Pe parcursul sederii acestora acolo, au loc o serie de evenimente inexplicabile, asemanatoare celor din preajma rapirilor si a contactelor cu fiinte extraterestre. Cand Whitley este intradevar rapit, acesta incepe sa se intrebe daca a avut intradevar un contact cu extraterestri sau incepe sa inebuneasca. Pentru a afla adevarul, acesta este pus in legatura cu un psihiatru care, cu ajutorul regresiei hipnotice, il va ajuta sa afle raspunsul. Cu timpul, el afla ca sotia si fiul lui au avut de asemenea contact cu aceste entitati si se intoarce la cabana pentru a afla motivul si scopul rapirii.
Communion a fost lansat in 1989 si a beneficiat de atentia imediata a oamenilor. Este un film de referinta in cadrul filmografiei care are legatura cu Fenomenul OZN si un bun exemplu pentru cei care vor sa vada ce urmari poate avea o astfel de intalnire cu extraterestri, frica si fascinatia in acelasi timp fiind surprinse cu o foarte mare pricepere.
La final insa, ramane o intrebare – daca povestea lui Strieber este credibila, atunci ce au vrut Ei?

Filme despre Mistere


Aceasta lista va fi actualizata permanent. Vizionare utila si placuta!

The Legend of Boggy Creek (1972)

The Hitcher (1986)
The Mothman Prophecies (2002)The Philadelphia Experiment (1984)

Filme despre Paranormal


Aceasta lista va fi actualizata permanent. Vizionare utila si placuta!

The Fountain (2006)
The Blair Witch Project (1999)

Filme cu Fenomenul OZN


Aceasta lista va fi actualizata permanent. Vizionare utila si placuta!

Communion (1989)
Fire in the Sky (1993)