vineri, 8 februarie 2013

Unitatea 731

 
Similar Germaniei, armata japoneza a facut experimente intre 1932 si 1945 pe detinutii de razboi chinezi si rusi. Japonezii aveau o unitate speciala denumita 731, care facea cercetari in domeniul razboiului biochimic. Printre altele, aceasta unitate a stationat si in partea ocupata din nordul Chinei, la Harbin. In Harbin si alte orase au fost construite asa numitele fabrici ale mortii, in care oamenii de stiinta japonezi faceau, fara scrupule etice, experimente pe animale si oameni. Intreaga Manciurie devenise un urias laborator.
Profesorul american Sheldon H. Harris, descrie in cartea sa Factories of Death, aparuta in 1994, in ce imprejurari au fost construite aceste lagare de catre prizonierii de razboi. Aceste laboratoare de cercetare misterioase erau inconjurate de ziduri inalte cu sarma electrificata. Structura acestor lagare se asemana cu a unei inchisori, in care se aduceau echipamente de cercetare. In cadrul experimentelor, prizonierilor li se administra, printre altele, si un ser care continea o bacterie cu germeni de ciuma. Unor prizonieri li se lua sange in mod constant, pana mureau din cauza slabiciunii. Altor detinuti li se aplicau cele mai diferite gaze si socuri electrice. Profesorul Sheldon afirma ca Unitatea 731 a aruncat asupra oraselor chinezesti bombe cu ciuma, ce au fost construite in aceste fabrici ale mortii. Mai mult de 200 000 de mii de chinezi au fost victime.
Dupa ce Japonia a capitulat, tara s-a aflat sub ocupatie americana. In timp ce opinia publica americana credea ca medicii raspunzatori pentru crimele de razboi erau condamnati, multi dintre ei au fost dusi, la fel ca din Germania, in secret in SUA, ca sa isi foloseasca cunostiintele, dobandite in mod crud, pentru armata americana si sa le poata dezvolta in continuare. Documentele aflate in arhiva nationala din Washington DC atesta aceste evenimente. Intr-o scrisoare redactata la 12 decembrie 1947 si adresata sefului corpului chimic, generalul Alden C. Waitt, este vorba despre o extraordinara descoperire a medicilor japonezi. Un fragment din scrisoare suna astfel:
“Indiciile adunate in cursul acestor cercetari au intarit si au sprijinit aspectele din acest domeniu. Ele reprezinta date adunate de oameni de stiinta japonezi finantati cu milioane de dolari. Informatiile exacte despre predispozitia oamenilor la aceasta boala au fost adunate prin administrarea anumitor bacterii. Astfel de informatii nu au fost obtinute in propriile noastre laboratoare, datorita scrupulelor existente relativ la experientele pe oameni. Aceste date au fost asigurate. Cei 250 000 de yeni oferiti sunt, in comparatie cu costurile actuale ale studiilor, un ajutor de somaj.”
Aceste documente arata ca cei raspunzatori pentru oamenii de stiinta si tehnicienii aflati sub protectia securitatii nationale din SUA, nu sunt cu mult mai buni decat colaboratorii lor importati. Dupa cum se va vedea intr-un episod viitor, unii dintre acesti oameni de stiinta participanti la Paperclip au ajuns asa de departe ca au ocupat pozitii de prestigiu in institutele americane de cercetari. Toti cei care cred ca dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial s-a incetat cu experimentele pe oameni, interzise de lege, vor afla mai multe dupa citirea episoadelor viitoare ale seriei.
Dupa 1945 au fost puse alte prioritati referitor la cercetarile de controlare a creierului. Agentia Centrala de Informatii, cunoscuta ca CIA, fondata in 1947, vroia sa creeze o masina politica de ucis, crontrolabila de la departare, al carei comportament sa fie controlat de superiori. La lucrul pentru aceasta sarcina au luat parte cei ce isi aminteau de experimentele medicale terifiante de la Dachau si alte lagare de concentrare. Intre timp au aparut destule dovezi si indicii ca una sau mai multe institutii puternice din interiorul guvernarii americane au continuat sa dezvolte metodele de controlare a mintii, cu ajutorul oamenilor de stiinta Paperclip. Acestea pasesc pe domenii infricosatoare, ce brusc ne privesc si pe noi. Pentru ca aceste tehnologii sa poate fi dezvoltate, au fost si sunt testate pe locuitorii diverselor tari.
Pe Curand!