sâmbătă, 30 martie 2013

Programarea prin hipnoza


Multe dintre metodele de controlare a mintii dezvoltate prin proiectul Mkultra contineau hipnoza. Hipnoza este descrisa ca o stare de relaxare, in care o persoana poate fi condusa de un hipnotizator. Alte efecte importante obtinute prin hipnoza sunt marirea capacitatii de memorare, reducerea durerii, imbunatatirea comportamentului atletic, marirea capacitatii de invatare.
Unii oameni de stiinta sunt de parere ca un terapeut poate provoca la pacientii sai o dedublare a personalitatii. Psihiatrul finantat de CIA, doctorul Morse Allen, a efectuat cele mai diverse stari de hipnoza pe pacientii sai. La 19 februarie 1954 a hipnotizat doua secretare si uneia i-a ordonat sa o impuste pe colega ei. Doctorul Allen a pus un pistol descarcat langa faptasa, pe care a adus-o intr-o stare asemanatoare cu somnul. Criminala in devenire executa ordinele doctorului Allen fara impotrivire. A luat pistolul si a tras in colega ei. Dupa ce a trezit-o din transa, nu isi mai amintea nimic din ce facuse. Chiar a negat ca ar fi tras in colega ei. Cu acest experiment, doctorul Allen a facut dovada ca se poate ca o persoana sa fie transformata intr-un ucigas inconstient cu ajutorul ordinelor primite in timpul hipnozei. Echipa Artichoke vedea dupa aceste incercari reusite cum se aproprie nasterea unui criminal politic perfect.
Alte experimente priveau amintirile provocate prin hipnoza. Experimentele in legatura cu acest fel de amintiri sunt foarte importante pentru operatiunile secrete, intrucat nu se stie daca amnezia obtinuta prin hipnoza rezista unui interogatoriu in timpul caruia sunt din nou folosite hipnoza si drogurile. Studiile efectuate de psihiatrii din Artichoke au aratat ca la unele persoane se poate produce o personalitate multipla.
O posibilitate avuta in vedere de psihiatri era separarea unei persoane imaginare, de exemplu a unui prieten de joaca imaginar al unui copil. Aceasta persoana imaginata poate deveni o a doua personalitate printr-un tratament corespunzator. Hipnotizatorul comunica cu partea schizofrenica a unei persoane testate si ii sugereaza o comanda. Personalitatea principala nu stie nimic de aceasta procedura. In timpul viselor informatiile pot fi schimbate. Pentru a impiedica acest lucru, un bun hipnotizator poate produce amintiri exacte.
Psihiatrul doctorul Martin Onre a efectuat la Universitatea Harvard experimente de controlare a gandirii. El era de parere ca o persoana care dezvolta o buna amnezie post-hipnotica este predispusa si la influentarea hipnotica. Odata creata aceasta amnezie, poate fi suplinita prin amintiri induse.
Aceste experimente au fost facute in anii ’50 si ’60. S-ar putea ca in prezent, prin intermediul drogurilor si efectelor speciale, inducerea amintirilor sa nu mai constituie o baricada.
Pe Curand!

Un comentariu: