duminică, 3 martie 2013

De la proiectul Chatter la Mkultra – II


Proiectul Mkdelta continea operatiuni secrete prin care se obtineau substante toxice biochimice de lupta. La dezvoltarea acestor substante, un rol important a fost jucat de oamenii de stiinta japonezi emigrati prin Paperclip.
Proiectul Mkultra se ocupa de droguri, controlarea mintii si hipnoza, la fel ca si Artichoke. Printre colaboratorii la Artichoke-Mkultra se afla si cunoscutul psihiatru doctorul Even D. Cameron. El era directorul institutului Allan Memorial si fondatorul sectiei de psihiatrie a Universitatii McGill. In 1953, doctorul Cameron a fost ales presedinte al Asociatiei Americane a Psihiatrilor, iar ceva mai tarziu chiar presedinte al Asociatiei Mondiale a Psihiatrilor.
Nimeni nu stia ca doctorul Cameron facea cercetari pentru CIA. El cauta noi metode pentru controlul total. Pentru experimentele sale, doctorul Cameron folosea socuri electrice, somnifere si droguri. Urletele persoanelor testate nu puteau fi auzite de ceilalti pacienti deoarece acestia erau dusi in alta cladire. Dupa tratamentul doctorului Cameron, victimele nu mai stiau unde se aflau sau cum fusesera adusi la spital. De multe ori, amintirile traumatizante ale acelor tratamente ingrozitoare reveneau multi ani mai tarziu la suprafata constiintei.
Asa cum am mentionat in postarea anterioara, printre aceste droguri se alfa si LSD-ul. In jurul anului 1953, oamenii de stiinta ai CIA au inceput sa foloseasca LSD pentru cele mai stranii experimente. In acest an firma elvetiana Sandoz a livrat o mare cantitate de droguri catre CIA si ministerul apararii. Dupa doctorul Hofmann, reprezentantii acestor autoritati vizitau din doi in doi ani laboratoarele din Elvetia pentru a stimula productia de LSD. Doctorul Hofmann nu a stiut niciodata de ce erau necesare cantinati atat de mari de droguri.
Pentru a nu fi dependenti de Sandoz, CIA a facut un contract cu o alta firma pentru LSD, care sa demareze in 1954. Doctorul Sidney Gottlieb si alti colaboratori ai Mkultra au procurat fiecare informatie referitoare la acest drog si au efectuat experimente pe oameni nestiutori. Alte teste cu droguri au fost facute in 1957 in Centrul de Chimie al Armatei din Edgewood. Persoanelor supuse testarii le-au fost amestecat LSD intr-o bautura, fara ca ei sa stie. Dupa aceea au fost interogati. Ziua urmatoare procedura s-a repetat, dar fara influenta drogurilor. Alte teste contineau cercetari ale capacitatii de amintire, rememorare sub influenta LSD-ului, ca si testari ale reactilor si miscarilor. Persoanele care au luat parte la experimente au fost apoi niste epave, atat fizic, cat si psihic.
In anii ’60, serviciile secrete ii foloseasu pe studenti si pacientii din spitale drept subiecte de testare pentru experimentele lor cu LSD. Un studiu elaborat in 1969 de catre Biroul de Narcotice si Droguri Periculoase dezvaluia ca LSD-ul a ajuns de la cercetatorii din Mkultra, printr-un mic grup de profesori, care aveau grija de stundenti, chiar si pe strada. Unul dintre cercetatorii care aveau legatura cu proiectul Mkultra era Timothy Leary, care lucra la Harvard la un proiect de cercetare finantat de CIA. El facea experimente in inchisori, si mai tarziu pe artistii din cartierul Greenwich Village, New York. Leary dorea sa afle daca LSD-ul mareste creativitatea. Printre cei pe care se faceau teste se aflau artisti si muzicieni cunoscuti, precum Miles Davis, John Lennon, Jim Morrison, Aldous Huxley, Arthur Koestler si multi pictori, sculptori, guru, magicieni si staruri de talie medie. In 1979, Timothy Leary sustinea intr-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC, ca CIA isi asuma in totalitate meritul pentru miscarea psiheledica din anii ’60.
Nu exista aproape nici un domeniu de cercetare care sa nu fi fost sponsorizat de aceste programe. Proiectul Mkultra era de mai multi ani semnul obisnuit de recunoastere al cercetarii stiintifice, prin care oamenii de stiinta sponsorizati de CIA nu mai respectau juramantul lui Hipocrate si nici regulile decentei etice. Un veteran din Mkultra i-a comunicat in 1965 cercetatorului John Marks ca exista si un proiect de manipulare genetica. Societatea stiintifica avea sa discute asemenea teme abia zece ani mai tarziu. Biroul de Cercetare si Dezvoltare finanta si lucrari parapsihologice. Armata dorea sa stie daca exista medii care vor putea vedea in viitor sau daca vor putea fi folosite experientele extracorporale in spionaj.
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu