sâmbătă, 2 martie 2013

De la proiectul Chatter la Mkultra – I


Cautarea drogului adevarului a fost reluata de marina americana la scurt timp dupa cel de al doilea razboi mondial. Multi dintre cei adusi prin proiectul Paperclip au fost contactati de marina militara si intregrati in 1947 in proiectul Chatter. La aceste proiecte au fost inculcate regulile etice cu privire la cercetarea pe oameni. Un document al comisiei energiei atomice din 17 aprilie 1947 descrie foarte bine cum s-au musamalizat aceste experimente. Unui oarecare doctor Fidler i se comunica motivul: experiente medicale pe oameni. Traducerea documentului arata astfel:
“1. Se doreste a nu se comunica nici un document referitor la experiente pe oameni. Aceasta ar putea avea efecte negative asupra opiniei publice sau ar determina procese penale. Documentele referitoare la acest subiect trebuie clasificate drept “secrete”. Viitoarele lucrari in acest domeniu au fost interzise de managerul general. Se pare ca trei astfel de documente au fost declasificate. Se doreste reclasificarea lor acestora drept “secrete”. Trebuie sa se controleze daca aceste documente nu au fost intamplator distribuite Departamentului de Comert sau unor persoane din afara proiectului.
2. Aceste instructiuni nu se refera si la documentele privind folosirea clinica sau terapeutica a radioizotopilor si a altor substante, materiale similare ce sunt benefice tulburarilor si bolilor umane.”
Cu ajutorul acestui document se vede cum au fost inselate autoritatile oficiale. Unul dintre oamenii de stiinta ce conducea proiectul Chatter era profesorul Richard G. Wendt. La sfarsitul anului 1950, marina militara i-a dat lui Wendt suma de 300 000 de mii de dolari, pentru a putea sa faca studii despre barbiturice, amfetamine, alcool si heroina. Porfesorul Wendt a testat drogurile pe el insusi, pe studentii si asistentii lui. Intrucat studentii nu stiau ce luau, schimbarile de comportament le-au fost observate prin oglinda venetiana. Aceste substante au fost obtinute ilegal, deoarece ele nu se gaseau in multe concerne farmaceutice. Curand dupa infiintarea ei, CIA s-a alaturat marinei si armatei in cercetarile de controlare a mintii. Din documente ale CIA este cunoscut faptul ca aceste autoritati desemnau heroina ca fiind foarte folositoare, caci un detinut facut sa fie dependent de droguri, dezvaluie si cele mai ascunse secrete din cauza unei crize. CIA dorea ca pe langa un ser al adevarului, sa se creeze un agent care sa execute fara sa fie constiient de acestea.
Se dorea ca spalarea creierului sa fie completa. Documentele publicate afirma ca experimentele cu droguri ale CIA au fost efectuate la spitalul Muntele Sinai, spitalul psihiatric din Boston, universitatea din Minnesota, spitalul general Valley Forge, clinica psihiatrica din Detroit si Institutul National al Sanatatii.
Primul proiect s-a numit Bluebird. In august 1951, proiectul Bluebird a fost reintitulat Artichoke. CIA a lansat propaganda cum ca statele comuniste faceau experiente in aceste domenii si ca nu trebuia sa ramana in urma. Agentii Artichoke foloseau pentru scopurile lor LSD, pentotal de sodiu si alte droguri, in combinatie cu hipnoza. Un memorandum al CIA din 14 iulia 1952 descrie succesul interogatoriului a doi agenti sovietici dubli cu ajutorul metodelor narco-hipnotice. Ambii agenti au fost dusi intr-un spital si interogati cu tehnica Artichoke. Dupa interogatoriu a fost provocata o pierdere totala a memoriei cu ajutorul ordinelor post-hipnotice. Memorandumul devaluia ca a fost folosit drogul pentotal de sodium si stimulentul Dezoxin pentru a sprijinii programul hipnozei.
Alte documente obtinute de cercetatorul John Marx si date publicitatii intre timp, aratau ca CIA efectuase la mijlocul anilor ’50 experimente ce provocau pierderi ale vorbirii, durerilor, memoriei si ale vointei. Unul dintre aceste documente cita un medic, al carui nume nu a fost facut cunoscut. Acest doctor afirma ca este sigur ca multi psihiatrii din SUA au consimtit sa testeze pe pacientii lor drogul lui de schimbare a personalitatii. Un document din anul 1956 autoriza psihiatri din universitati, inchisori si case de corectie conduse de stat sa testeze drogurile nou descoperite pe indivizi nestiutori. Proiectul Artichoke a fost inclus la mijlocul anilor ’50 in Mkultra si Mkdelta.
Pe Curand!

4 comentarii:

 1. Buna seara, as dori sa stiu care sunt sursele acestui articol. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua... Sursele articolului sunt diverse... In principal documente declasificate in baza legii FOIA, alte articole interesante si carti!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bine va gasesc!

  Va rog sa-mi trimiteti o adresa de email unde va pot trimite noul banner a Radioului Vocea Sufelului cu rugamintea de a il inlocui pe cel vechi.

  Multumesc!

  Toate bune,
  Calina Dinca
  http://frecventa-sufletului.ro/

  RăspundețiȘtergere