marți, 26 iunie 2012

Fenomenul OZN in Romania - IX


Strania intamplare din com. Deda a avut parte de investigatiile unei echipe CIFAN din Tg. Mures. Maestrul Calin N. Turcu a reusit sa redea pasajele semnificative ale Raportului privind investigatiile fenomenelor luminoase semnalate in acea zona.
“… In noaptea de 18 Noiembrie 1989, in jurul orei 01.40, doamna R. Rafila – 41 de ani, asistenta medicala – care era de garda la dispensarul medical din Deda, a fost anuntata telefonic de catre doamna B. Elena ca fenomenul luminos se reintoarce. Cuprinsa de curiozitate, martora a urcat la etajul 2 al cladirii si a privit prin geam. Observa fenomenul luminos rosiatic in stanga varfului Scaunul. Acest fenomen se intindea pe o distanta de circa 65-70 de grade, iar partea superioara se inalta la o inaltime unghiulara de circa 45 de grade. Martora putea vedea in mod clar stelele aflate deasupra aurei. La un moment dat, dintr-una din stelele aflate deasupra aurei, a inceput sa coboare lent un fascicol de lumina alba, perfect vizibila pe fondul rosu-violet sidefat, de forma conica, avand la baza o marime aparenta de 50-60 centimetri. Punctul luminos de la care a pornit fascicolul se afla la o inaltime unghiulara de 60 de grade. Dupa ce fascicolul a atins pamantul, undeva in spatele dealurilor, se pare, fenomenul a ramas imobil, stationar. Martora a urmarit fenomenul circa 30 de minute. In jurul orei 02:00, conul de lumina a inceput treptat sa se estompeze. Martora, speriata si profund impresionata de cele vazute, a coborat la parter si a relatat colegei cele vazute.
… Fenomenul relatat de doamna R. Rafila pare ca nu are nici o tangent cu aurora polara, din urmatoarele motive:

a.       “Steaua” generatoare de fascicol se afla mult deasupra aurorei polare.

b.      Fascicolul de lumina conica se afla in fata aurorei polare,  ecranand-o.
Este frapant faptul ca fascicolul de lumina nu a coborat brusc, ci lent, in decurs de cateva secunde. Desi pare la prima vedere o aberatie din punct de vedre fizic, acest fenomen de “deplasare” lenta de conuri luminoase este caracteristic multor fenomene de tip OZN. Luand in considerare marimea aparenta a bazei conului de lumina, putem considera ca aceasta avea un diametru de 10-15 kilometri. Fenomenul observat de doamna R. nu poate fi incadrat in nici unul dintre fenomenele meteorologice sau atmosferice cunoscute, iar deplasarea lenta a conului luminos este o enigma din punct de vedere al fizicii.
Concluzii finale: Pe fondul unui fenomen rar cum este aurora polara, s-a manifestat un fenomen paralel ce pare ca are tangenta cu fenomenologia OZN, si care s-a manifestat independent de fenomenul de aurora polara, aparut aleatoriu, sau folosind aurora polara drept camuflaj, fapt destul de frecvent in cazurile OZN. Din pacate, datorita formei punctiforme a generatorului de fascicol, identic cu o stea, marimea si altitudinea acestuia sunt imposibil de stabilit.”
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu