marți, 20 decembrie 2011

Magie pentru ajutorul mortilor


Talharii secolului al XVIII-lea au recurs la unele dintre cele mai incredibile trucuri pentru a-si asigura faptele nelegiuite. Au apelat la “ajutorul” mortilor. Oamenii considerau ca, asezand o lumanare in mana dreapta a unui om spanzurat, vor fi inzestrati cu puteri supranaturale si vor reusi sa controleze o victima aleasa.
In 1790, la hanul “Vechiul Ispotal”, situat la hotarul dintre Castle si Brough, pe domeniile Bowes, a sosit un calator in vesminte femeiesti. Strainul ceru ingaduinta sa se incalzeasca putin inainte de a-si continua drumul. Proprietarul a pus-o pe una din slugile sale sa i-a loc langa femeia misterioasa. Observand ca aceasta purta pantaloni pe sub haina, sluga a mimat indiferenta, prefacandu-se ca doarme. Dupa ce drumetul s-a mai acomodat putin cu ambianta hanului, a smuls de sub haina mana aputata a unui raufacator executat si i-a infipt intre degete o lumanare aprinsa.
Imediat dupa aceea, a inceput sa mormaie in soapta: “Sa doarma cei care dorm acum si sa ramana treji cei care-s treji.” In clipele urmatoare, strainul s-a ridicat si a iesit afara, chemandu-si si complicii. Insa sluga vigilenta nu a pierdut vremea. A alergat la intrare si a zavorat repede usa, mai inainte ca talharii sa apuce sa intre. Apoi s-a dus in graba in camera de la etaj, ca sa-l instiinteze pe proprietar despre incident, insa acesta dormea atat de adanc, incat nu il putu trezi. Intre timp, talharii au fortat incuietoarea si au navalit inauntru. Lumanarea mai ardea in sfesnicul ei macabru, iar sluga si-a adus aminte de o veche legenda, potrivit careia vraja se destrama doar daca flacara este stinsa cu lapte. S-a dus repede in bucatarie, a luat un ulcior cu lapte si l-a varsat peste mana. In momentul in care flacara s-a stins, oamenii buimaciti de la han au inceput sa se dezmeticeasca. Talharii au promis ca vor pleca, de indata ce li se va returna lumanarea. In cele din urma, au parasit hanul in graba, caci gazda incepuse sa -i ameninte cu arma.
Aceste sfesnice sinistre erau numite “Mainile faimei” – Mains de gloire –, iar asemenea istorisiri pot fi auzite si in alte zone ale Angliei, precum si in Franta, Belgia si Irlanda.
Conform enciclopediei superstitiilor, componentele acestui tip de lumanari sunt: grasimea unui spanzurat, ceara obisnuita si susan lapon.
Despre acest obicei sinistru, care apare in mai multe mituri si legende fascinante, voi mai scrie in viitor.
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu