vineri, 28 octombrie 2011

Visul premonitoriu


John W. Dunne, de profesie inginer aeronautic, a fost proiectantul primului avion militar englez. Cu toate acestea, el si-a castigat notorietatea intr-un cu totul alt domeniu, cel al parapsihologiei, prin publicarea in 1927 a unei carti care a facut multa valva, An Experiment with Time.
La un moment dat, Dunne si-a dat seama ca visele sale, foarte complexe, prevestesc evenimente ulterioare cu mult timp inainte de a se produce. A capatat obiceiul ca, in timpul somnului, sa pastreze la indemana o hartie si un creion pentru a-si nota, imediat dupa trezire, trairile onirice. Cartea citata contine cele mai reprezentative dintre visele sale precognitive, din care voi reda in continuare pe cel din primavara anului 1902. “Dunne se afla intr-o localitate rurala izolata, in care posta si ziarele ajungeau cu mare intarziere. Aici el a avut unul din visele cele mai vii, dar si mai neplacute, un adevarat cosmar. In vis, ii aparea o insula aflata in pericol iminent de a fi distrusa de eruptia unui vulcan. “Atunci cand am vazut emanatiile din pamant – nota Dunne – am murmurat infricosat: E insula! Dumnezeule, totul va sari in aer! (…) Deodata, am fost cuprins de dorinta nebuneasca de a-i salva pe cei patru mii (stiam numarul!) de locuitori nestiutori.” Dunne, cel din vis, incearca sa determine autoritatile franceze de pe o insula invecinata sa trimita nave pentru evacuarea celor de pe insula amenintata.
Atunci cand, dupa mai multe saptamani, ziarele au ajuns, in sfarsit, in mica localitate in care se afla inginerul, primul titlu care i-a sarit in ochi a fost: “Dezastru in Martinica – oras distrus in intregime. O avalansa de flacari – pierderea probabila a peste 40 000 de vieti.”Pe data de 8 mai 1902, la circa doua saptamani dupa ce Dunne avusese respectivul vis, vulcanul Mont Pelee din insula Martinica – situata in apropiere de insula St. Lucia (sub conducere franceza) – erupsese, producand mari pierderi de vieti omenesti si pagube materiale. Ceva mai tarziu, s-a constatat ca visul lui Dunne fusese ceva mai precis decat informatia din ziar, caci numarul victimelor fusese de 4000 si nu de 40 000.”
Despre alte vise interesante ale lui Dunne si despre fenomenul in sine voi vorbi in viitor in cadrul seriei despre Premonitie.
Pe Curand!

Un comentariu:

  1. Foarte interesant , niciodata nu am studiat puterea viselor , dar mi s-a intamplat ca ceea ce am visat sa se intample in realitate .

    RăspundețiȘtergere