duminică, 24 iulie 2011

Folclorul urban - I


Folclorul urban este continuarea folclorului clasic sau rural. In cartea sa Vrajitoarea familiei si alte legende ale oraselor lumii de azi, Constantin Eretescu preciza ca “Societatile contemporane, asemenea celor traditionale, sunt creatoare si purtatoare de folclor.” Cu alte cuvinte, umanitatea a evoluat tehnologic, iar majoritatea oamenilor s-au mutat in orase, ducand cu ei folclorul.
“Legendele au supravietuit. Doar ca povestile si-au schimbat aspectul: au disparut personajele fabuloase si conflictele care motivau actiunile eroilor, naratiunile nu mai au complexitatea si nici amplitudinea vechilor basme. Mai mult, povestiri noi apar mereu atat in societatile cu tehnologie avansata, cat si in tarile mai putin dezvoltate. Cele ai multe pornesc de la intamplari reale sau doar imaginate, intotdeauna plauzibile, reflectand anxietatile si nevoile omului modern in fata unor primejdii cu care adesea nici nu stie cum sa se confrunte. Povestirile dau deopotriva glas prejudecatilor unora despre alte culturi, grupuri entice sau sociale.
Contemporanii nostrii prefera sa numeasca istoriile pe care si le spun “legende urbane”, legende contemporane” sau “legende moderne”.”
Li se spun “legende” pentru ca oamenii socotesc ca spre deosebire de povestile traditionale, legendele relateaza fapte petrecute in realitate. “Legendele istorice sau cele despre vietile sfintilor au impus aceasta convingere – fiind adevarate, ele trebuie crezute.” Actiunea povestirilor noi se intampla intr-un timp istoric apropiat de cel al relatarii, iar evenimentele descrise se desfasoara intr-un loc determinat, i se intampla unei presoane identificabile. “Eroul este, de obicei, un om de rand ajuns in imprejurari de care nu este raspunzator, intr-o situatie iesita din comun; dar se cunosc si naratiuni in care apar personaje celebre, stafii sau fiinte supranaturale. Legendele sunt texte scurte, avand cel mai adesea un singur episod. In sfarsit, de ce “urbane”? Pentru ca istoriile sunt produsele folclorice ale lumii moderne, o lume educata, care traieste in orase sau in aglomerari urbane.”
“Legendele urbane – termen pe care il vom folosi in continuare – constituie singurul gen folcloric productiv in societatea contemporana. Iar acest gen are toate caracteristicile literaturii populare.”
In Romania, in ciuda izolarii din anii comunismului datorata lipsei contactelor cu Occidentul si a restrictiilor de calatorie, legendele urbane au circulat inca din deceniul sapte – probabil chiar mai devreme. “Jan Harold Brunvand, – autoritatea americana in domeniu – cunoscator din sursa directa al fenomenului, semnaleaza prezenta unei asemenea legende la noi inca in anii ’40.”
Folclorul urban este studiat de catre o multime de specialist in domeniu. Fenomenul este real si cat se poate de serios.
Ma voi ocupa pe parcursul acestei serii de legatura pe care o au legendele urbane cu fenomenele paranormale si aparitiile OZN. Martori a unor fenomene neexplicate, care au povestit faptele mai departe, ele circuland in toata lumea. Legendele stranii despre aparitii misterioase sunt prezente si ele, sub diferite aspecte particularizate. Voi dedica si acestui subiect cateva episoade, in care voi incerca sa ajung la povestea initiala si reala.
Voi contina sa mai scriu despre aceasta…
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu