duminică, 26 iunie 2011

Cazul Valea Plopului - XI


Cel de-al doilea caz s-a petrecut in Sighetul Marmatiei, judetul Maramures, catre sfarsitul lunii Iunie 1973 (“RUFOR”, nr. 11/1981, p. 18). “Iata cateva detalii:
Conditii atmosferice: cer senin, fara vant. Ora: aproximativ 12:30. Martori: Chaimovits Dumitru (24 ani la data observatiei) si alte doua persoane. Martorii se aflau intr-o livada, cand au zarit in directia Vest, deasupra unui camp, situat la aproximativ 1 km distanta (cel putin asa aprecia martorul), o “banda” in pozitie verticala de culoare alb imaculat. Inaltimea unghiulara era in jur de 60. La un moment dat, “banda” s-a despicat in doua benzi mai inguste formand un “V”. La baza s-a putut observa un fel de cupola de culoare purpurie. Cele doua benzi inguste s-au departat lent, formand un unghi de circa 90 si la un moment dat au inceput sa “intre” in cupola. Intre timp, cupola dispare si se formeaza o “banda” orizontala, aparent de latimea “benzii” initiale. Durata totala a observatiei a fost de circa 5-6 minute. Nu a fost perceput vreun zgomot.
Ultima semnalare din aceasta serie ne parvine din orasul Cluj-Napoca (“RUFOR”, nr. 21/1983, p. 16).
La data de 16 Octombrie 1973, Livia Moldovan, profesoara de limba franceza, 36 de ani, se plimba cu copilul (2,5 ani) pe strada Donath. Era pe la ora 19:40. Cerul era senin, era spre seara, dar luminile de pe strada inca nu erau aprinse. Dintr-o data, ea a observat spre Sud o lumina galbena, puternica, la inaltimea unghiulara de aproximativ 45. Lumina galbena, “ca o explozie dirijata”, dupa expresia martorei, era de forma si de marimea unui evantai, cu partea mai lata in jos. Era intens palpaitoare si emana o lumina vie, puternica. Atata timp cat tinea lumina (aproximativ 3 secunde), a auzit un huruit puternic, iar dupa aceasta, ea se transforma intr-o sfera rosie cam de “marimea unui grapefruit”, devenind din ce in ce mai mica, fara a-si pierde din intensitatea luminii, dand impresia departarii (de martora), pe o traiectorie usor ascendenta, spre directia S-SV. Dupa cele declarate de martora, fenomenul a tinut vreo 15 secunde. Ea a ramas calma si avea convingerea ca fenomenul se va repeta (?!).
Dupa cum lesne se poate observa, aceste trei cazuri din nordul tarii, pot fi foarte usor atacate in urma unor analize mai atente. Nu voi insista acum asupra “punctelor slabe” aflate in componenta lor. Voi atentiona insa asupra faptului ca acolo, in Transilvania, a existat la un moment dat un interes real pentru studiul manifestarilor insolite, care adeseori puteau fi incadrate in ceea ce numin “fenomenologia OZN”.”
Am scris multe episoade despre Cazul Valea Plopului si in viitor probabil ca voi scrie si mai multe. Cum spunea si Calin N. Turcu, “un text in care nici macar nu apucasem sa spun totul”…
Voi continua sa mai scriu si despre acest caz…
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu