miercuri, 27 aprilie 2011

Cazul Valea Plopului - IX


Pentru a-si putea continua deplasarile in lunile urmatoare, sau pentru a nu intampina greutati in viitoarele contractari cu eventuali si prezumtivi martori, Calin N. Turcu a primit de la Centrul Universitar din Bucuresti, “Legitimatia nr. 173”. “Aceasta imi dadea dreptul sa efectuez investigatii OZN – desi era o simpla bucata de carton imprimata rudimentar, in conditii grafice modeste, totusi trebuie sa recunosc faptul ca mi-a fost de un oarecare folos.
Toate discutiile noastre din cadrul Cercului s-au concretizat in primul mare simpozion cu public. Aceasta se intampla Duminica 4 Martie 1973.
Tot atunci era prezentat pentru prima oara in public “Quo vadis, homo?”, filmul realizat la Valea Plopului. Sala mare a Casei de Cultura “Grigore Preoteasa” a fost arhiplina, publicul dand dovada de un interes si o deosebita receptivitate.
A doua zi, Luni 5 Martie 1973, simpozionul a fost reluat in sala de conferinte din Soseaua Kiseleff a Muzeului de Istorie a Partidului. Deoarece participarea era numai pe baza de invitatii, publicul a fost mai restrans si mai pretentios, dar nu mai putin receptiv.”
“Sambata 10 Martie, o noua reuniune cu public, la fabrica de anvelope “Victoria” din Floresti, jud. Prahova, pe plaiurile natale ale lui Justin.
Editia din ziua de Duminica 20 Mai 1973 a ziarului “Inainte” din Braila, anunta pentru ora 10:00 un simpozion public cu tema “OZN – Cazul de la Posesti”, cu acelasi “Quo vadis, homo?”, film pe care il purtam cu noi peste tot.
In nr. 6645 de Sambata 7 Iulie 1973 al ziarului judetean “Flamura Prahovei”, reusesc sa strecor un articol “OZN pe Valea Teleajenului?” care facea o trecere in revista a datelor generale ale cazului. Apoi in numarul din Septembrie 1973 al revistei “Tanarul leninist”, in cadrul unui serial OZN, apare un alt articol insotit de fotografii si shite, care purtau acelasi titlu cu al primei conferinte: “O aterizare la Valea Plopului?”.
Un nou simpozion public are loc la Bucuresti in data de 29 Septembrie 1973. Iar la 15 Noiembrie, ziarul judetean “Flamura Prahovei” (nr. 6756) anunta: “Inceputul organizarii unor cercetari ufologice in Prahova”. Lua astfel fiinta la Ploiesti, in cadrul Casei de Cultura a Sindicatelor, un “Cerc de cercetari stiintifice OZN”. De altfel, in intreaga tara au aparut in anii 1973-1975 o serie de astfel de Cluburi sau Cercuri, care erau asiduu frecventate de publicul larg si care au constituit in acea perioada un excelent mijloc de popularizare a cunostiintelor din cele mai diverse domenii ale stiintelor “de frontiera”.
La Ploiesti, “Cercul de cercetari stiintifice OZN” – sau “Univers Club” cum avea sa se numeasca mai tarziu – se infiinteaza sub cele mai favorabile auspicii: conducerea Casei de Cultura a Sindicatelor se arata foarte binevoitoare, iar publicul ploiestean extrem de receptiv si interesat in astfel de probleme. Din pacate, toate aceste elanuri de inceput aveau sa se estompeze treptat, odata cu scurgerea timpului… Cauzele? Probabil ca nu in ultimul rand fondurile din ce in ce mai reduse si lipsa crescanda de interes din partea omniprezentelor “organe oficiale”.
Simpozionul de inaugurare al Cercului a umplut pana la refuz, in ziua de Sambata 1 Decembrie 1973, sala cea mare de festivitati a acestui organism de cultura ploiestean. Mi-a revenit cinstea atunci de a participa la aceasta inaugurare cu o prelegere care nu se referea insa direct la OZN-uri, ci la… Triunghiul Bermudelor! Era, de fapt, un text pe care il citisem sub forma de serial, in cadrul unor emisiuni radiofonice difuzate pe plan local, la Valenii de Munte, in acelasi an 1973.”
Considerandu-se ca poseda o experienta oarecare in cercetarea fenomenului OZN, Calin N. Turcu a fost ales presedinte al acestui “Cerc de cercetari stiintifice OZN”. “Nu fusesem consultat in prealabil si faptul nu m-a incantat teribil, fiindca stiam ca imi va fi destul de greu sa conduc un astfel de club, cu atat mai mult cu cat acesta avea un profil stiintific (sau, mai corect spus, de stiinta popularizata).” Pe de alta parte, era destul de incomod sa se deplaseze tot timpul intre Valenii de Munte si Ploiesti, pentru a rezolva diversele probleme de ordin organizatoric ce se iveau permanent. “Am acceptat totusi, cam fara tragere de inima si am condus acest cerc timp de circa doi ani.”
S-a petrecut insa, in perioada acelor ani, un lucru foarte ciudat: aparitia la “Cercul de cercetari stiintifice OZN” a lui “Nea Gutuie”, un batran straniu, intamplare despre care am scris intr-un post anterior in cadrul seriei Fenomenul OZN in Romania.
“La sfarsitul lunii Noiembrie 1973 ne deplasam la Cluj (ma refer din nou la grupul bucurestean). Simpozionul public, film etc. si un articol “Eveniment pentru ozenologii clujeni” aparut in revista “Tribuna” nr. 887/51 din 20 Decembrie, ca dovada a trecerii noastre si prin acest frumos oras ardelean.
Iar in ziua de Joi 24 Ianuarie 1974, ziua Unirii, o alta intalnire cu publicul bucurestean.
Pe plan international, evenimentul de la Valea Plopului a fost amintit intr-o serie de publicatii, dintre care le mentionez aici pe cele de care am cunostiinta:
- “Le OVNI en URSS et dans le pays l’Est” (OZN-uri in URSS si in tarile estice) de Ion Hobana si Julien Weverbergh, volum aparut in Belgia in 1973, a dat unele amanunte despre acest insolit eveniment;
- “Aterizare in Romania” de Julien Weverbergh din periodicul Belgian “Inforespace”, nr. 13/1974, pp. 34-36, insotit de doua schite dintre care una este cea pe care o facusem initial in prima deplasare de la Valea Plopului;
- “Das Geheimnis der unbekannten Flugobjekte” (Taina OZN-urilor) de A. Schneider si H. Malthaner, Herman Bauer Verlag, 1975;
- “Obiettivo sugli UFO” de G. de Turis si Sebastian Fusco, Edizioni Mediterranee, Roma, 1975;”
Voi continua sa mai scriu despre acest caz…
Pe Curand!

Un comentariu:

  1. BUNA ZIUA SI FELICITARI! TOCMAI ATI PRIMIT PREMIUL 'MOST WANTED BLOG' DIN PARTEA GRUPULUI DE BLOGGERI MWB, PENTRU PASIUNEA, TALENTUL, ORIGINALITATEA, IMAGINATIA SI CREATIVITATEA CU CARE VA SCRIETI BLOGUL ! ACEST PREMIU ESTE UNUL SIMBOLIC, MENIT SA SCOATA IN EVIDENTA VALOAREA BLOGULUI DUMNEAVOASTRA, TOTODATA ESTE SI O INVITATIE DE A FACE PARTE DINTR.O COMUNITATE SELECTA DE BLOGURI CE RESPECTA RESPONSABILITATEA SI CALITATEA INFORMATIONALA ! GASITI MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEST PREMIU PE MOSTWANTEDBLOG.ORG! VA PUTETI REVENDICA PREMIUL AICI : http://www.mostwantedblog.org/2011/06/premiantii-most-wanted-blog-iunie-2011.html SAU AICI http://www.mostwantedblog.org/p/revendica-premiul-mwb.html ! BINE ATI VENIT PE MOST WANTED BLOG !
    ''MWB nu cauta faima,nu cauta cifre si nici statistici ,cauta valoarea,originalitatea ,talentul si pasiunea.....iar asta face oricine accepta premiul MWB si mai ales cei ce aleg sa devina membrii sau autori ai comunitatii MWB!

    RăspundețiȘtergere