sâmbătă, 9 octombrie 2010

Alchimia - I


Dincolo de a vedea plumbul transformandu-se in aur, alchimia arata si totodata demonstreaza posibilitatea transformarii profunde a fiintei umane.
Pentru a face o introducere in fascinanta lume a alchimiei, voi da definirea ei pe care o face D. F. in cartea sa “Alchimia, ilustrata de la A la Z”:
“Alchimia e una din cele patru cai ezoterice spre iluminare, alaturi de magie, astrologie si Kaballah (Cabala), angajata pe doua niveluri cu corespondenta precisa:
1 – fizicul – transformarea si purificarea metalelor;
2 – metafizicul – transformarea si purificarea omului;
Alchimia duce la perfectiune pe toate planurile prin separarea si “moartea” trupului, urmate de o reunire a partilor purificate, de asta data in proportie perfecta, prin puterile transformatoare ale pamantului, apei, focului si aerului, precum si ale eterului, sufletului si spiritului – altfel spus o evolutie accelerata de om.”
Unul dintre scopurile alchimistilor este “transmutatia” la nivel fizic a metalelor in aur si argint, iar la nivel psihic a plumbului existentei din fiecare zi in aurul starilor spirituale autentice sau a constiintei sublime neaccesibile fiintelor umane obisnuite.
Un alt scop era gasirea sau faurirea “Pietrei filosofale” si obtinerea “Elixirului tineretii”. Ma voi ocupa de toate acestea intr-o parte viitoare a seriei.
“Telul alchimistului: sa intelegi si sa experimentezi ca esti un instrument perfect in uriasa orchestra a Creatiei infinite…”
In conceptia alchimistilor, fiecare fiinta umana este un adevarat univers in miniatura. Dupa cum spun alchimistii din timpul Renasterii, fiinta umana reprezinta microcosmosul, “micul univers interior” care este copia fidela a macrocosmosului, “marele univers exterior”. Voi vorbi mai pe larg si despre aceste concepte.
Un caz interesant este cel a psihoterapeutului si ocultistului Israel Regardie, care, pe cand se apropia de sfarsitul vietii, a provocat o explozie in laboratorul sau, explozie care i-a afectat plamanii. Acest laborator straniu, in care erau posibile explozii atat de serioase, era consacrat experientelor mistice. Domeniul in care lucra Regardie este de o potriva foarte vechi, dar si de viitor: manipularea fortelor subtile care fac legatura dintre materie si energie prin alchimie. La nivelul cel mai de jos, cel a materiei fizice, Israel Regardie si ceilalti alchimisti ai secolului XX, afirma ca pot transforma plumbul si orice alt metal in aur si argint.
Totusi, Israel Regardie a fost silit sa recunoasca faptul ca, in ciuda eforturilor sale staruitoare, nu a reusit sa obtina transmutatia completa la nivel fizic ori spiritual. Cu toate acestea, in istoria alchimiei, sunt inregistrate multe succese de acest fel, atat in trecut, cat si in zilele noastre. Voi acorda cateva parti si acestui subiect.
Voi continua sa mai scriu si despre aceasta…
Pe Curand!