marți, 28 septembrie 2010

Sincronicitatea - I


Cel care s-a ocupat de aceste fenomene a fost psihanalistul Carl G. Jung, care a creat un nou domeniu de cercetare, psihologia profunzimilor, care studiaza partea subconstienta a mintii.
Cuvantul sincronicitate inseamna literal “in acelasi timp”, dar Jung l-a folosid pentru a desemna “aceeasi semnificatie a doua evenimente diferite”. El sustine ca tot ceea ce se intampla la un anumit moment preia toate caracteristicile acelui moment de timp si, deci, exista o legatura intre toate evenimentele care se petrec in acelasi timp.
“Jung marturisea ca de-a lungul vietii sale a fost implicat in mod direct in anumite coincidente inexplicabile pe care el le interpreta cu juxtapuneri de fenomene aparent fara legatura cauzala intre ele, care capatau semnificatie doar atunci cand erau puse in relatie unul cu celalalt.”
O coincidenta la care a participat si Freud a avut loc in anul 1909. Cei doi purtau o discutie in legatura cu fenomenele psihice paranormale, iar Freud tocmai isi arata neincrederea in astfel de teorii, cand s-a auzit un zgomot deosebit puternic, ca de explozie. Fara sa-i dea o importanta prea mare, cei doi si-au continua conversatia pana cand un altul i-a interupt din nou. Zgomotul provenea din camera in care se aflau ei. Freud s-a uitat in jur si a spus ca probabil bubuiturile proveneau de la caloriferele care incalzeau incaperea. Referindu-se mai tarziu la zgomotul care se auzise atunci, Freud se considera raspunzator de producerea fenomenului respectiv printr-o “influenta mediumica inconstienta”.
Una dintre coincidentele stranii la care a fost martor Jung s-a intamplat in perioada in care a suferit o criza de natura psihica ce a durat mai mult timp, in anul 1913 dupa ce s-a despartit de Freud. Soneria electrica de la usa a avut o defectiune careia nimeni nu i-a dat de urma si care o facea sa sune pe neasteptate, fara ca cineva sa apese pe buton. Mai ciudat este ca soneria suna numai atunci cand Jung presimtea ca “urma sa se intample ceva”.
“Criza lui Jung s-a sfarsit abia atunci cand el a scris o lucrare de inspiratie foarte stranie, numita Predici catre moarte.”
Odata, in timp ce discuta cu o pacienta despre un vis in care vedea un carabus de aur, a auzit o bataie in geamul din spatele lui, iar cand s-a intors a vazut o insecta reala de data aceasta. Cand a prins-o, Jung a descoperit ca era un carabus de aur, ceva rar in acea zona.
Sincronicitatea se aplica la fenomenele din zona parapsihologiei, premonitiei si previziunii, dar si a altor domenii fascinante de frontiera.
Voi mai scrie in viitor despre aceasta.
Pe Curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu