luni, 27 septembrie 2010

Despre planeta Vulcan


Intre Mercur si Soare, o planeta naste sperante si indoieli in randul astronomilor. Misterioasa planeta Vulcan se afla pe o orbita mai apropiata de Soare decat Mercur, a fost descoperita pentru prima data in 1859 de catre astronomul francez Verrier. Ea a aparut de cateva ori pe cer, scapand mereu observatiei si studiului astronomic. La inceput, existenta ei a fost doar banuita de Verrier din cauza micilor deviatii ale planetei Mercur de pe orbita. Stiind ca nici un astru nu poate scapa observatiei astronomilor de-a lungul timpului, Verrier a inceput sa caute in arhive. A gasit mai multe referiri la un disc mic si negru care graviteaza foarte aproape de Soare. Verrier a ales cel mai amanuntit raport si, folosind datele respective, a calculat orbita aproximativa a lui Vulcan: circa 20.800.000 km departare de Soare si un an de numai 20 de zile pamantesti. Desi se afla la o distanta destul de mica fata de Pamant, numai un norocos ar putea sa prinda planeta Vulcan in obiectiv. In mare parte a timpului, ea este invizibila pentru telescoape, aflandu-se ascunsa in umbra Soarelui. Doar in timpul eclipselor de Soare sau al “tranzitelor” solare ea se dezvaluie privirilor astronomilor, insa si atunci poate fi confundata cu o pata solara. Verrier a calculat data cand planeta ar fi fost foarte usor de observant: 20 martie 1877.
In anii urmatori, lumea astronomilor a fost acaparata de aceasta noua “stea” – au aparut o sumedenie de lucrari stiintifice despre Vulcan, iar unii au adaugat-o pe lista celorlalte planetelor consacrate. Mai mare le-a fost dezamagirea cand, pe 20 martie 1877, nici un astronom nu a reusit sa observe planeta. Totusi, anul umator sperantele au inflorit din nou cand astronomii americani din doua state au reusit sa surprinda, in timpul unei eclipse de Soare, o pata in imediata apropiere a Soarelui.
In revista Popular Science a aparut urmatoarea nota:
“Interesantele observatii ale profesorilor Watson si Swift nu numai ca au incurajat cercetarile in legatura cu aceasta planeta misterioasa, detectata intr-un mod atat de miraculous, ci chiar mai mult, au dat un imbold celorlalti astronomi de a examina intregul spatiu din interiorul orbitei lui Mercur. S-ar putea ca detectarea lui Vulcan sa nu ramana singulara, ci sa fie prima dintr-un sir de descoperiri similare. “
Dar Watson si Swift nu au imparatasit acelasi entuziasm precum cel ar redactorului respectiv, caci ulterior ei nu au mai reusit sa localizeze planeta misterioasa.
Isaac Asimov a scris si el despre acest subiect. Relatarile si parerile lui le voi da intr-un post viitor.
Pe Curand!

Un comentariu:

  1. Da,stiam despre planeta aceasta misterioasa si am vrut sa intru pe internet sa gasesc mai multe date desprea ea.Desi sunt un copil de 11 ani,ma intereseaza foArte mult acest subiect si as vrea ca candva sa se adevereasca zvonurile despre misterioasa Vulcan.Pana atunci,va rog mai publicati vesti despre intra-mercuriana.Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere